Καθαρισμός δοντιών. Γιατί είναι τόσο σημαντικός; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Καθαρισμός δοντιών. Γιατί είναι τόσο σημαντικός; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Καθαρισμός δοντιών. Γιατί είναι τόσο σημαντικός; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ο καθαρισμός ή αλλιώς αποτρύγωση των δοντιών είναι η διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η πέτρα (τρυγία) και τα μαλακά υπολείμματα οδοντικής μικροβιακής πλάκας που εναποτίθενται στα δόντια.

Η τρυγία και η μικροβιακή πλάκα είναι η κύρια αιτία δημιουργίας αρχικά, φλεγμονής, με την μορφή της ουλίτιδας στο στόμα. Ο ασθενής μπορεί σε αυτή τη φάση να παρατηρήσει αιμορραγία κατά το βούρτσισμα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία η ουλίτιδα εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα, όπου σε αυτή την περίπτωση εκτός απ’ τα ούλα αρχίζει να προσβάλλεται και ο στηρικτικός ιστός του δοντιού (συνδετικός ιστός και φατνιακό οστό). Στις περιπτώσεις αυτές το δόντι αρχίζει και χάνει προοδευτικά την στήριξη του η οποία οδηγεί σε απορρόφηση του οστού που περιβάλλει το δόντι και τελικά σε προχωρημένα στάδια εμφανίζεται κινητικότητα του δοντιού.

Οι καταστάσεις αυτές αν μείνουν αθεράπευτες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών και συνακόλουθα να δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στην ικανότητα μάσησης, θρέψης αλλά και στην αισθητική του στόματος αλλά και τελικά στην αισθητική του προσώπου.  Εκτός από τις παραπάνω συνέπειες είναι σημαντικό να τονιστούν και οι δυσάρεστες συνέπειες στην γενική υγεία του ασθενούς καθώς έχει πλέον αποδειχθεί με πρόσφατες έρευνες η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των νοσημάτων των ούλων και άλλων ιατρικών νοσημάτων όπως ο διαβήτης, τα καρδιολογικά νοσήματα κ.α.

Ευτυχώς όμως υπάρχει ένα δυνατό όπλο στην διάθεση μας το οποίο και είναι πολύ αποτελεσματικό στην μάχη ενάντια στα νοσήματα των ούλων και στην διασφάλιση της καλής μας υγείας. Αυτό δεν είναι άλλο από την πρόληψη. Η πρόληψη στον τομέα της οδοντιατρικής γίνεται μέσω της καθημερινής φροντίδας του στόματος απ’ τον ίδιο τον ασθενή αλλά και της βοήθειας που του προσφέρει ο οδοντίατρος μέσω της διαδικασίας της αποτρύγωσης, δηλαδή του επαγγελματικού οδοντιατρικού καθαρισμού.

Κατά τον καθαρισμό ο οδοντίατρος απομακρύνει απ’ τις επιφάνειες των δοντιών όλες τις σκληρές εναποθέσεις που συνηθίζεται να αποκαλούμε πέτρα.  Η πέτρα λοιπόν δεν μπορεί να απομακρυνθεί απ’ τον ίδιο τον ασθενή με το απλό βούρτσισμα καθότι απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για την αφαίρεση του.

 

Πώς γίνεται ο καθαρισμός; Πονάει σαν διαδικασια;

Για τον καθαρισμό όπως προανέφερα απαιτείται ειδικός εξοπλισμός που μόνο ένα οδοντιατρείο διαθέτει.

Αυτός είναι η συσκευή υπερήχων. Μια συσκευή που δουλεύει μέσω της διαδικασία της δόνησης και τον ταυτόχρονο καταιονισμό με σπρέι νερού. Διαθέτει το λειτουργικό της στέλεχος στην άκρη του οποίου προσαρμόζεται ένα μυτερό μεταλλικό ξέστρο (που αποστειρώνεται μετά από κάθε ασθενή) μέσω του οποίου ο οδοντίατρος με σταθερές και ήπιες κινήσεις αφαιρεί την πέτρα ‘’ξύνοντας’’ την επιφάνεια του δοντιού. Αυτή είναι η λεγόμενη αποτρύγωση των δοντιών (Dental Scaling).

Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η αφαίρεση της πέτρας με ήπιο τρόπο χωρίς να τραυματίζονται, όσο το δυνατόν, τα ούλα.

 

 

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ολοκληρώνουμε τον καθαρισμό μέσω της διαδικασίας της στίλβωσης (Dental polishing) όπου με μια ειδική αποτριπτική πάστα αφαιρούμε τα μαλακά υπολείμματα από τα δόντια με ένα ειδικό κυπελλοειδές βουρτσάκι. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται η οδοντική μικροβιακή πλάκα, υπολείμματα τροφών ή χρωστικές στα δόντια από το κάπνισμα, την λήψη καφέ, κόκκινου κρασιού και άλλων τροφών και ροφημάτων που χρωματίζουν τα δόντια.

 

 

 

Σαν διαδικασία ο καθαρισμός είναι ανώδυνος και δίνεται προσοχή ώστε να μην εφαρμόζεται περισσότερη πίεση από όση χρειάζεται κατά την διενέργεια του για να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής. Παρόλα αυτά σε ασθενείς με ειδικά προβλήματα όπως π.χ έντονη ευαισθησία των δοντιών ή και των ούλων, υπάρχουν μέσα ώστε να γίνει και για εκείνους η διαδικασία ανώδυνη και ευχάριστη.

 

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Ο καθαρισμός συνηθίζεται να γίνεται μια φορά κάθε εξάμηνο ή μια φορά τον χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, τον ρυθμό σχηματισμού πέτρας στα δόντια του (που μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή) όπως και επίσης σε ειδικά νοσήματα και φαρμακευτικές αγωγές που απαιτείται συχνή και εντατική παρακολούθηση και συχνός καθαρισμός στου στόματος του ασθενούς, από τον οδοντίατρο.

 

Συμπερασματικά

Ο καθαρισμός (αποτρύγωση και στίλβωση) είναι μια απ’τις λιγότερο επεμβατικές πράξεις της οδοντιατρικής, μπορεί να γίνει ανώδυνα και ανήκει στο κομμάτι τόσο της πρόληψης όσο και της θεραπείας των νοσημάτων των ούλων.

Ο ετήσιος έλεγχος του στόματος και ο καθαρισμός είναι στοιχεία απαραίτητα αν θέλουμε να έχουμε καλή στοματική, και όχι μόνο, υγεία  και καλό θα ήταν να τα εντάξουμε όλοι στην ζωή μας.

 

Φωτογραφίες περιστατικών καθαρισμού, πριν και μετά

 

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ Ν.1 Νεαρή ασθενής πριν και μετά τον καθαρισμό και την ανανέωση του οδοντιατρικού της στρας.

 

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ Ν.2  Περίπτωση νεαρού ασθενούς με παραμελημένο στόμα με έντονες εναποθέσεις τρυγίας και πλάκας και προβλήματα ουλίτιδας.

Παρατηρήστε την διαφορά στα δόντια και στα ούλα του πριν και αμέσως μετά τον καθαρισμό.

  

Φωτογραφία του ίδιου ασθενή και συγκεκριμένα τα δόντια της κάτω γνάθου πριν τον καθαρισμό.

  Φωτογραφία του στόματος του ασθενούς μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού.

 

 

 

Γράφει η Χαρά Κουλούμπρη ,Χειρουργός οδοντίατρος, D.D.S – Οδοντιατρειο Rhodes Smile, Ρόδος.

 

Στοιχεία επικοινωνίας
Rhodes Smile Dental Clinic
Σόφιας 1, Ρόδος, 85100
Τηλ. 22410 – 72723 Κιν 698 078 6526
email: dentist@rhodes-smile.com
website: www.rhodes-smile.com

This post is also available in: enelno

Leave a Reply

Your email address will not be published.