Πρόληψη τερηδόνας – Sealants

Πρόληψη τερηδόνας – Sealants

Πρόληψη τερηδόνας – Sealants

Τα Sealants είναι μία απλή, ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος πρόληψης της τερηδόνας στις οπές και στις σχισμές των δοντιών. Αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν ένδειξη και σε δόντια ενηλίκων.

Που εφαρμόζονται;

Οι μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών, δηλαδή το πάνω μέρος των δοντιών με το οποίο μασάμε την τροφή, έχουν, από την φύση τους, κάποιες οπές (λακουβίτσες) και κάποιες αυλακώσεις (βαθιές σχισμές) στις οποίες μαζεύονται υπολείμματα τροφών τα οποία μαζί με την δράση των μικροβίων οδηγούν στην ανάπτυξη τερηδόνας στις περιοχές αυτές.

Βάζοντας sealant στην επιφάνεια του δοντιού, το δόντι γίνεται πιο γυαλιστερό, τα υπολείμματα τροφών δεν κολλάνε στην επιφάνεια του και το δόντι καθαρίζεται και πιο εύκολα μέσω της διαδικασίας του βουρτσίσματος. ‘Έτσι το δόντι αυτό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μην προσβληθεί από τερηδόνα αν και εφόσον ο ασθενής τηρεί σωστή στοματική υγιεινή και εφαρμόζει σωστές διατροφικές συνήθειες.

Πως φαίνονται τα sealants; Πως εφαρμόζονται;

Τα sealants είναι διαφανείς ή ελαφρώς γαλακτερού χρώματος ρητίνες ρευστής μορφής που τοποθετούνται στις επιφάνειες των πίσω δοντιών αμέσως μόλις αυτά εμφανιστούν στο στόμα των παιδιών. Για τον πρώτο γομφίο είναι περίπου όταν το παιδί φτάσει 6 ετών. Και για τον δεύτερο γομφίο όταν το παιδί γίνει 12 ετών.

Η τοποθέτηση τους δεν προκαλεί καθόλου πόνο, για αυτό και δεν απαιτεί την χρήση αναισθησίας, είναι γρήγορη και γίνεται σε μια επίσκεψη.  Το δόντι καθαρίζεται με ειδικά μέσα και στην συνέχεια εφαρμόζεται το υλικό και ”κολλάει” στην θέση του με το ίδιο μπλε φως που χρησιμοποιούμε και όταν κάνουμε σφραγίσματα.

Το κομμάτι των sealants ανήκει στον τομέα της προληπτικής οδοντιατρικής και αποτελεί σημαντικό εφόδιο στον αγώνα μας ενάντια στην τερηδόνα που εμφανίζεται στο στόμα των νεαρών μας ασθενών.

This post is also available in: el

Leave a Reply

Your email address will not be published.