Οδοντιατρική εξέταση Dental Recall

Οδοντιατρική εξέταση Dental Recall

Οδοντιατρική εξέταση – Dental Recall

Οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις, κάθε 6, 8 ή 12 μήνες, αποτελούν σημαντικό μέρος της πρόληψης όσον αφορά την οδοντιατρική αλλά και την γενική σας υγεία.

Κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής εξέτασης, ο οδοντίατρος θα εξετάσει τον/την ασθενή για νόσους των δοντιών και των ούλων, όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα αλλά θα προβεί επίσης και στην εξέταση και αξιολόγηση του στόματος στο σύνολο του εξετάζοντας και ανιχνεύοντας για παθολογικές αλλοιώσεις στην γλώσσα, στους βλεννογόνους, το έδαφος του στόματος και τις λοιπές περιοχές που σχετίζονται με την στοματική κοιλότητα. Έτσι ταυτόχρονα με τον οδοντιατρικό έλεγχο γίνεται και ένας αδρός στοματολογικός έλεγχος. Στην περίπτωση που ο οδοντίατρος δει κάτι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης θα παραπέμψει τον ασθενή σε ειδικό στοματολόγο.

Κατά την εξέταση ο οδοντίατρος θα μιλήσει μαζί σας επίσης για θέματα που αφορούν στην γενική σας υγεία, τα πιθανά προβλήματα υγείας που ήδη αντιμετωπίζετε, τις φαρμακευτικές αγωγές που ενδεχομένως λαμβάνετε και τις συνήθειες στην καθημερινότητα σας που μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη οδοντιατρικών αλλά και γενικότερων προβλημάτων υγείας, όπως το κάπνισμα, η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, η συχνή λήψη σακχαρούχων τροφών και ποτών κ. άλλα.

Η οδοντιατρική εξέταση εκτός από το κλινικό της κομμάτι, δηλαδή την επισκόπηση της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών απ’ τον οδοντίατρο μπορεί επίσης απαιτήσει και την κατά περίπτωση ακτινογραφική εξέταση. Το είδος της ακτινογραφικής εξέτασης και η συχνότητα αυτής εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ειδικές παραμέτρους του κάθε ασθενούς. Συνήθως όμως κατά την πρώτη επίσκεψη του ασθενούς στο ιατρείο βγάζουμε δυο bw οδοντιατρικές ακτινογραφίες (bw dental xrays), οι οποίες αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην ορθή διάγνωση και αξιολόγηση των οδοντιατρικών προβλημάτων του κάθε ασθενούς.

Οι συγκεκριμένες ακτινογραφίες είναι χαμηλής ακτινοβολίας, ασφαλείς για τους ασθενείς και συνήθως επαναλαμβάνονται στους ενήλικες ασθενείς μας κάθε 1 ή 2 χρόνια, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας των αλλοιώσεων των δοντιών των ασθενών από χρονιά σε χρονιά, σε κάθε τους νέα ετήσια (κατά μέσο όρο) εξέταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προλαμβάνονται καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν αργότερα σε σοβαρότερα προβλήματα, οπότε ο ασθενής είναι σε θέση να γνωρίζει για θέματα οδοντιατρικής παθολογίας των δοντιών του σε έγκαιρο και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο στάδιο.

Άλλες πτυχές της οδοντιατρικής εξέτασης, τι άλλο να περιμένετε από την οδοντιατρική σας εξέταση;

  • Γνωριμία με την οδοντίατρό σας κατά την πρώτη σας εξέταση, χτίστε μια σχέση εμπιστοσύνης με την οδοντίατρό σας μέσω της γνωριμίας και της κουβέντας μαζί της.
  • Ξεπεράστε την οδοντιατρική σας φοβία.
  • Η οδοντίατρος σας θα σας ενημερώσει και θα σας εξηγήσει τις εξατομικευμένες θεραπευτικές σας ανάγκες.
  • Θα μπορέσετε να συζητήσετε ενδεχόμενες ανησυχίες ή ενοχλήσεις που αντιμετωπίζετε σχετικά με τα δόντια σας.
  • Θα λάβετε πληροφορίες σχετικά με το πώς οι συνήθειες της διατροφή σας  μπορούν να επηρεάσουν τα δόντια σας.
  • Θα Συζητήσετε συνήθειες και θα λάβετε οδηγίες στοματικής υγιεινής, που αφορούν στο σωστό βούρτσισμα και στην χρήση οδοντικού νήματος.
  • Μπορείτε να συζητήσετε πιθανές καλλυντικές βελτιώσεις στα δόντια σας και το πως οι  σύγχρονες μέθοδοι της αισθητικής οδοντιατρικής μπορούν να αλλάξουν τα δικά σας δόντια.

 

Γράφει η χειρουργός οδοντίατρος Χαρά Κουλούμπρη

Οδοντιατρείο Rhodes Smile, Ρόδος.

This post is also available in: el