Γέφυρες και θήκες δοντιών.

Γέφυρες και θήκες δοντιών.

Ακίνητη Προσθετική – Γέφυρες και θήκες

Η ακίνητη προσθετική είναι ο τομέας της οδοντιατρικής που αφορά στην κατασκευή αποκαταστάσεων σταθερά συγκολλημένων στο στόμα.

Οι γέφυρες και οι θήκες αποτελούν κομμάτι του συγκεκριμένου τομέα της οδοντιατρικής και είναι σε θέση να καλύψουν και να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα οδοντιατρικών προβλημάτων.

Πότε υπάρχει η ανάγκη για κατασκευή μιας θήκης(στεφάνης) σε ένα δόντι;

Όταν ένα δόντι έχει χάσει μεγάλο μέρος της οδοντικής του ουσίας πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αποκατασταθεί με ένα απλό σφράγισμα. Στις περιπτώσεις αυτές κατασκευάζεται μια θήκη η οποία να καλύπτει εξ ολοκλήρου το συγκεκριμένο δόντι. Έτσι το δόντι αποκαθίσταται με έναν τρόπο που του δίνει μεγαλύτερη αντοχή και το προστατεύει από τις μασητικές δυνάμεις σε βάθος χρόνου.

Πότε υπάρχει η ανάγκη για κατασκευή μιας γέφυρας;

Όταν για διάφορους λόγους έχουν χαθεί τα φυσικά μας δόντια δημιουργούνται στις θέσεις αυτές αντιαισθητικά κενά που εκτός του ότι μας ενοχλούν ως προς το θέμα της αισθητικής, μπορούν να προκαλέσουν και προβλήματα στην μάσηση αλλά και γενικότερης φύσης προβλήματα από το στοματογναθικό σύστημα (Γνάθοι, μύες, κροταφογναθική άρθρωση).

Στις περιπτώσεις αυτές όταν υπάρχουν φυσικά δόντια απ’ την μια και την άλλη πλευρά των συγκεκριμένων κενών (εκεί όπου λείπουν δόντια), μπορούν τα δόντια αυτά να χρησιμοποιηθούν σαν στηρίγματα και να μπουν ανάμεσα τους ένα ή και παραπάνω ενδιάμεσα δόντια.

Τα δόντια στηρίγματα με άλλα λόγια τροχίζονται ώστε να μπορέσουν να υποδεχτούν την γέφυρα προς αποκατάσταση του δοντιού που λείπει.

Από τι υλικό φτιάχνονται οι προσθετικές εργασίες;

  • Μεταλλοκεραμικές
  • Ολοκεραμικές
  • Ζιρκονίου

Σε νέο άρθρο θα αναπτύξουμε αναλυτικά κάθε μια απ’τις παραπάνω επιλογές.

Γράφει η Χαρά Κουλούμπρη, Χειρουργός Οδοντίατρος, Ρόδος.

Στοιχεία επικοινωνίας

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ RHODES SMILE
Χαρά Κουλούμπρη
Σόφιας 1, Ροδίνι
85100 Ρόδος
Τηλ. 22410 72723 Κιν. 698 078 6526

 

This post is also available in: el