Ένθετα και επένθετα δοντιών.

Ένθετα και επένθετα δοντιών.

Ένθετα και επένθετα – τα εργαστηριακά κεραμικά σφραγίσματα.

 

 

Τι είναι; Πως κατασκευάζονται;

Τα ένθετα και τα επένθετα μπορούν να περιγραφούν ως κεραμικά σφραγίσματα που φτιάχνονται στο εργαστήριο.

Στις περιπτώσεις που το δόντι έχει χάσει πολύ οδοντική ουσία και δεν μπορεί να αποκατασταθεί με απλό σφράγισμα αλλά δεν έχει χάσει και τόση οδοντική ουσία που να χρειάζεται θήκη, μπορεί να κατασκευαστεί για το δόντι αυτό ένα ένθετο ή επένθετο.

Για την κατασκευή τους απαιτείται η παρασκευή του δοντιού (τροποποίηση της φόρμας του) με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορέσει να υποδεχτεί από πάνω του την κεραμική ή μικροκεραμική εργασία που θα κολληθεί μόνιμα στην επιφάνεια του.

Η οδοντιάτρος λοιπόν, κάνει την παρασκευή του δοντιού, παίρνει ένα αποτύπωμα (μέτρο) απ’ το οποίο ο τεχνίτης φτιάχνει ένα κεραμικό ‘’καπάκι’’ που να ταιριάζει ακριβώς πάνω στο δόντι του ασθενούς και υποκαθιστά ακριβώς, τόσο, όσο λείπει.

Πλεονεκτήματα

Είναι λιγότερο επεμβατική μέθοδος απ’ τις θήκες καθώς αφαιρούμε λιγότερη οδοντική ουσία για την κατασκευή τους και είναι επίσης πιο οικονομική λύση, απ’την κατασκευή μιας θήκης.

Είναι όμορφα; Θα φαίνονται ψεύτικα στο στόμα μου;

Αποτελούν αισθητικές εργασίες, όμορφες που ταιριάζουν απόλυτα στο χρώμα των δοντιών του ασθενούς καθώς υπάρχει πληθώρα χρωμάτων μέσα απ’ τα οποία μπορούμε να διαλέξουμε ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι απολύτως φυσικό και να ταιριάζει με τα φυσικά δόντια του ασθενούς.

 

Γράφει η Χαρά Κουλούμπρη, Χειρουργός Οδοντίατρος, Ρόδος.

Στοιχεία επικοινωνίας

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ RHODES SMILE
Χαρά Κουλούμπρη
Σόφιας 1, Ροδίνι
85100 Ρόδος
Τηλ. 22410 72723 Κιν. 698 078 6526

This post is also available in: el