Ανασύσταση δοντιού με άξονα

Ανασύσταση δοντιού με άξονα

Ανασύσταση δοντιού με άξονα

Στις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας ή με άλλα λόγια έχει χαθεί μεγάλο μέρος του δοντιού, π.χ από τραυματισμό (σπάσιμο του δοντιού) ή από τερηδόνα, υπάρχει η δυνατότητα να αποκατασταθεί το δόντι αυτό μέσω της ανασύστασης με άξονα.

Τι είναι η ανασύσταση με άξονα;

Στην συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται η ρίζα του δοντιού ως στήριξη προκειμένου να ‘’χτίσουμε’’ το δόντι που λείπει.

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις της τεχνικής αυτής;

Το δόντι πρέπει να είναι απονευρωμένο.

Εάν η απονεύρωση προϋπάρχει αξιολογείται η ποιότητα αυτής και εάν δεν υπάρχουν προβλήματα μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στην ανασύσταση με άξονα.

Εάν το δόντι δεν είναι ήδη απονευρωμένο τότε προηγείται η απονεύρωση και σε δεύτερο χρόνο γίνεται η ανασύσταση.

Άλλες προϋποθέσεις είναι το δόντι, το οστό που το περιβάλει και τα ούλα γύρω του να είναι υγιή καθώς επίσης και το να υπάρχει επαρκής ποσότητα δοντιού πάνω από τα ούλα ώστε να μπορέσει να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

  • Αποτελεί μια οικονομική και ασφαλή λύση αποκατάστασης των δοντιών σε σχέση με άλλες πιο ακριβές επιλογές όπως για παράδειγμα η εξαγωγή του δοντιού και η τοποθέτηση εμφυτεύματος.
  • Προσφέρει άμεση αποκατάσταση της αισθητικής του χαμόγελου σε μόλις 1 συνεδρία (1 ραντεβού).
  • Μπορεί να αποτελέσει σε συνεννόηση με τον ασθενή μια προσωρινή λύση αποκατάστασης έως ότου ο ασθενής αποφασίσει να αποκαταστήσει το δόντι του μέσω μιας πιο μόνιμης και στέρεης αποκατάστασης όπως π.χ μέσω ενός εμφυτεύματος ή μιας προσθετικής αποκατάστασης.

 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου;

Τα δόντια στα οποία έχει γίνει απονεύρωση και έχει καταστεί ανάγκη για τοποθέτηση άξονα είναι εκ συνθήκης πιο αδύναμα απ’τα υπόλοιπα υγιή μας δόντια. Για αυτό και απαιτείται μια σχετική προσοχή στο είδος, τον τρόπο και την σκληρότητα της τροφής που καταναλώνει ο ασθενής.

 

Τι υλικά χρησιμοποιούνται;

  • ‘Αξονας υαλονημάτων ο οποίος συγκολλάται μόνιμα μέσα στην ρίζα του δοντιού με την ίδια κόλλα που γίνεται η συγκόλληση στις προσθετικές (θήκες και γέφυρες).
  • Σύνθετη ρητίνη – Το αισθητικό υλικό των σφραγισμάτων με το οποίο χτίζεται εξ ολοκλήρου το δόντι σε χρώμα τέτοιο που να ταιριάζει με το φυσικό χρώμα των δοντιών του ασθενούς.

 

Τι αποτέλεσμα να περιμένει ο ασθενής;

Μια αποκατάσταση που εκπληρώνει τα κριτήρια της αισθητικής των σύγχρονων αποκαταστάσεων αλλά που να θέλει μια κάποια προσοχή και φροντίδα απ’ την πλευρά του ασθενούς.

 

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗΣ ΔΟΝΤΙΟΥ ΜΕ ΑΞΟΝΑ – ΠΡΟΣΘΙΑ ΖΩΝΗ , ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ ΝΕΑΡΟΥ ΑΝΔΡΟΣ

Φωτογραφίες του δοντιού πριν την αποκατάσταση

 

Εικόνα 1

 

 

Εικόνα 2

Φωτογραφία όπου φαίνεται η συγκόλληση 2 αξόνων υαλονημάτων στο δόντι

 

Φωτογραφία την ίδια μέρα αμέσως μετά την αποκατάσταση

Παρατηρήστε πόσο αισθητικό είναι το αποτέλεσμα από άποψη τόσο χρώματος όσο και μορφολογίας

 

Τελική Εικόνα 1η

 

Τελική εικόνα 2η

 

Γράφει η Χειρουργός Οδοντίατρος Χαρά Κουλούμπρη.

 
Στοιχεία επικοινωνίας
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ RHODES SMILE
Σόφιας 1, Ροδίνι
85100 Ροδος
Τηλ 2241072723 Κιν 6980786526 

 

This post is also available in: el