Λεύκανση Δοντιών

Λεύκανση Δοντιών

Λεύκανση δοντιών

 

Η λεύκανση των δοντιών αποτελεί μια οδοντιατρική υπηρεσία που έχει ως στόχο να χαρίσει ένα όμορφο, λευκό και αστραφτερό χαμόγελο στον ασθενή.

Όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις της λεύκανσης και τηρούνται αυστηρώς τα πρωτόκολλα των λευκαντικών υλικών που χρησιμοποιούνται, είναι μια διαδικασία απολύτως ασφαλής για τον ίδιο τον ασθενή  αλλά και για τα δόντια του.

Προϋποθέσεις λεύκανσης

  • Τα δόντια να είναι υγιή, χωρίς ρωγμές, σπασίματα, τερηδόνα και προβλήματα ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο απ’ τα παραπάνω προβλήματα απαιτείται η θεραπεία και αποκατάσταση τους πριν την διενέργεια της λεύκανσης.
  • Να μην υπάρχουν προσθετικές εργασίες στην πρόσθια περιοχή (μπροστινά δόντια). Ως γνωστόν τα υλικά της λεύκανσης δρουν μόνο στην φυσική επιφάνεια των δοντιών. Δεν μπορούν δηλαδή να αλλάξουν το χρώμα σε θήκες και γέφυρες που ήδη υπάρχουν στο στόμα. Στην περίπτωση αυτή όμως και πάλι υπάρχει λύση εφόσον ο/η ασθενής επιθυμεί πιο λευκό χαμόγελο. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η αντικατάσταση των προσθετικών εργασιών πριν την λεύκανση. Δηλαδή να φτιαχτούν απ’ την αρχή οι εργασίες (θήκες και γέφυρες) σε λευκότερο χρώμα και στην συνέχεια να γίνει η λεύκανση των διπλανών φυσικών δοντιών ώστε να ταιριάξουν με το χρώμα στις νέες μας προσθετικές.
  • Να έχει προηγηθεί καθαρισμός των δοντιών ώστε τα δόντια να είναι καθαρά από πέτρα, πλάκα και επιφανειακούς λεκέδες.

 

Η  λεύκανση ως διαδικασία μπορεί να γίνει με 3 διαφορετικούς τρόπους

  • Λεύκανση στο ιατρείο
  • Λεύκανση στο σπίτι
  • Συνδυασμός των παραπάνω ( προτείνεται για καλύτερο αποτέλεσμα)

 

Λεύκανση στο ιατρείο

Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζει η οδοντίατρος το υλικό της λεύκανσης απευθείας πάνω στα δόντια.

Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη για τον ασθενή, δεν απαιτεί αναισθησία και διαρκεί περίπου 2 ώρες.  Το αποτέλεσμα της λεύκανσης είναι δόντια 2 έως και 3 τόνους λευκότερα, σε μια μόνο συνεδρία.

Αποτελεί ιδανική λύση όταν ο ασθενής επιθυμεί ένα άμεσο και γρήγορο αποτέλεσμα πριν από κάποιο κοινωνικό event (ορκωμοσία, γενέθλια, επαγγελματική φωτογράφιση, γάμο κτλ).

 

Λεύκανση στο σπίτι

Για την λεύκανση στο σπίτι κατασκευάζονται ειδικοί νάρθηκες (μασκάκια νυκτός) από τον οδοντοτεχνίτη μας, με την λήψη δυο απλών αποτυπωμάτων.

Στην περίπτωση λοιπόν αυτή έρχεται ο ασθενής στο ιατρείο όπου λαμβάνει η οδοντίατρος δυο αποτυπώματα (άνω και κάτω γνάθου), μια διαδικασία άνετη και ανώδυνη που διαρκεί 5-7 λεπτά.  Τα αποτυπώματα αυτά (μέτρα των φυσικών μας δοντιών) στέλνονται στον τεχνίτη ο οποίος σε 2-3 μέρες μας παραδίδει νάρθηκες οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στα δόντια του ασθενή.

Σκοπός του νάρθηκα είναι να έχουμε ένα μέσο στο οποίο να μπορούμε να γεμίσουμε λευκαντικό τζελ και στην συνέχεια να το φορέσουμε στο στόμα και να το αφήσουμε για κάποιες ώρες να δράσει, λευκαίνοντας τα δόντια.

Αναλόγως της περιεκτικότητας του τζελ σε λευκαντικό παράγοντα μπορούν οι νάρθηκες να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους

  • Ως κύρια λεύκανση , αντί αυτής του ιατρείου. Η λεγόμενη ‘’λεύκανση στο σπίτι’’.

ή

  • Ως θεραπεία συντήρησης του αποτελέσματος της λεύκανσης του ιατρείου.

 

Συνδυασμός των δύο μεθόδων

Όταν ο ασθενής έχει αυξημένες αισθητικές απαιτήσεις λεύκανσης ή όταν υπάρχουν ειδικοί λόγοι όπου επιθυμεί ένα όσο το δυνατόν πιο εμφανές αποτέλεσμα λεύκανσης (π.χ Μια νύφη πριν από τον γάμο της), υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού λεύκανσης ιατρείου και σπιτιού.

Στην περίπτωση αυτή προηγείται η λεύκανση στο ιατρείο και  κατασκευάζονται νάρθηκες στους οποίους μπορεί κανείς στο σπίτι να εφαρμόσει λευκαντικό υλικό για να πετύχει ακόμα λευκότερη απόχρωση από το να έκανε μόνο την συνεδρία της λεύκανσης του ιατρείου.

Είναι μια διαδικασία πιο χρονοβόρα αλλά με πολύ καλύτερα αποτελέσματα ως προς το χρώμα των δοντιών και το τελικό αποτέλεσμα της λεύκανσης των δοντιών.

 

Αποτελέσματα

Πόσο λευκότερα θα γίνουν τα δόντια μου;

Το αποτέλεσμα ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή ανάλογα φυσικά και με τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί.  Κάποιοι άνθρωποι ανταποκρίνονται πιο γρήγορα  στη λεύκανση και τα δόντια τους γίνονται από την πρώτη συνεδρία πολύ  λευκότερα, ενώ κάποιοι άλλοι παρουσιάζουν μικρή βελτίωση και ίσως χρειαστούν περισσότερες επαναλήψεις για να πετύχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Συνήθως όμως όσο πιο κίτρινα είναι τα δόντια του ασθενούς τόσο πιο θεαματικά είναι τα αποτελέσματα, απ’ την πρώτη κιόλας συνεδρία.

 

Πονάει η λεύκανση;

Σαν διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη τόσο στο κομμάτι της λεύκανσης του ιατρείου αλλά και με τους νάρθηκες του σπιτιού.

Στο τέλος της λεύκανσης όμως και ειδικά στην ‘’λεύκανση του ιατρείου’’ αρχίζουν και παρουσιάζονται ήπιες ενοχλήσεις στα δόντια οι οποίες όμως μετά από διάστημα 2-3 ημερών υποχωρούν. Αυτές οι ενοχλήσεις περιγράφονται ως ξαφνικά παγώματα στα δόντια, τα οποία παρέρχονται σε διάστημα κάποιων δευτερολέπτων.

 

Γράφει η Χειρουργός Οδοντίατρος Χαρά Κουλούμπρη.

Στοιχεία επικοινωνίας

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ RHODES SMILE
Σόφιας 1, Ροδίνι
85100 Ροδος
Τηλ 22410 72723 Κιν 698 078 6526
email: dentist@rhodes-smile.com
web: www.rhodes-smile.com 

 

This post is also available in: enelno